Monthly Archives: June 2017

Как работи хипербарната камера?

By   June 23, 2017

барокамераВъзможности на Хипербарната камера

Барокамерите за кислородна терапия са създадени, с възможност да се позволи ефективно и безопасно в тях пациентите да поемат сто процента чист кислород в среда с променливо налягане. През 1962 г.. са направени модификации и подобрения по структурата на капсулата, за да може спокойно тя реално да подхожда на изискванията и стандартите на практиките на хипербарното лечение. Към днешна дата актуалните хипербарни камери имат наистина голямо приложение при лекуване на много болежки.

Типове хипербарни камери

В света има различни типове хипербарни камери например 2-та най-разпространени видове са мултиплейс и моноплейс или с други думи това са камери за индивидуални и групови сесии. Разликите измежду двете камери, освен размерите и в броя пациенти е и в тяхното устройство. За единична терапия нормално са като совалки, в където пациентите лягат на легло и са затваряни в тях, след което се вдига атмосферното налягане като се отпуска 100 процента кислород в капсулата. При груповите камери различното е, че пациентите се настаняват на комфортни седалки, като общия брой на мъжете и жените зависи от размерите на капсулата. А те е възможно да бъдат от 6 до 12 човека. Друга особеност при мултиплейс камерите е, че те могат да са с няколко отделни секции, и да са с друг контрол на налягането, т.е. в едната може да стане по-високо, а във втората по-малко, в зависимост от състоянието на пациентите. Всички хипербарни камери имат 3 основни компонента – главна камера (съд под налягане), източник на налягане (компресор или бутилка с газ под високо налягане) и сбит кислород със система за обдишване или подобна за контролиране на налягане.

Приложения на атмосферното налягане в барокамерата

Докато компресорът върши работа налягането в камерата се повишава. Неминуемо след като настъпи исканото ниво, в барокамерата стартира освобождаване на кислород. Атмосферното налягане се покачва и пациента е подложен на високо съдържание на кислород и натиск, това стимулира и поддържа здравословния растеж и функциите на клетките.

Нежелани реакции на барокамерата

Лечението с кислород в барокамерите обикновено са безопасни и много трудно ще може да отбележим, че имат някакви значителни странични реакции. Всяка една барокамера разполага с възможност за настройване за атмосферното налягане, което при нужда е в състояние незабавно да се понижи. Един от страничните ефекти е дискомфорта в ушите, който изчезва няколко часа след лечението. След различни процедури се е установило, че лекуващите са имали повишени стойности на енергия и поетапни подобрения на проблемите си със здравето след всяка манипулация.